Brittiska köpare dras till Spanien, och valutakursen gör att man kan spara massor - MPDunne Properties

Brittiska köpare dras till Spanien, och valutakursen gör att man kan spara massor

euro exchange rate spain

Pundets styrka kombinerat med låga bostadspriser gör det här till den bästa tiden för britter som letar drömhus i Spanien

Pundet är starkare än det varit på sju år jämfört med euron, och antalet brittiska köpare som funderar på att köpa något i Spanien har ökat med nästan 50 %, enligt ny forskning.

Forskning från Rightmove visar att internetsökningar för bostäder till salu i Spanien har ökat med 48 % jämfört med samma period förra året.

Det stora intresset beror på den starka valutakursen, som ger britter starkare köpkraft. Att köpa en spansk bostad för €500 000 idag är £26 041 billigare än det var i januari 2014.

En artikel som nyligen publicerades i The Telegraph slog fast att Spanien just nu är den perfekta marknaden för brittiska köpare. Tidningen har genom utförlig forskning kontrollerat vilka länder som erbjuder bra valutakurser och billiga bostäder. Slutsatsen är att Spaniens bostadsmarknad har haft sin första växtperiod sedan 2011 under det andra kvartalet 2014: en ökning om 0,8 %.

Puerto banus

Den nuvarande budgeten för en brittisk köpare i Spanien är £379 000, cirka €523 391. Den mest populära regionen att köpa i är Andalusien i södra Spanien, som har både Costa del Sols vackra stränder och den glamourösa stämningen i Marbella och Puerto Banus.

Enligt VD:n på MP Dunne Properties, en av de ledande mäklarna i Marbella, kombineras den låga valutakursen med redan låga priser.

”Nu är rätt tillfälle att köpa”, säger hon. ”Det är inte bara det starka pundet, utan priserna har också sjunkit. Vi har vissa objekt där säljarna sänkt priset med ner till 60 % av utgångspriset, och det är av stor vikt. Priserna håller dock på att stiga, så det är klokt att vara snabb.”

”Marbella var ett av de första områdena som tog sig ur lågkonjekturen tack vare att det är ett mycket populärt område för semesterfirare och de som vill köpa en semesterbostad”, tillägger hon. ”Det är lika moderiktigt som alltid, med många personer med stark ekonomi.”

Faktum är att efterfrågan är så mycket större i Marbella än i resten av landet att utropspriser har stigit med 9 % sedan bottennivån från det andra kvartalet 2013. Detta utgör 83 % av priserna när de var som högst; ett fall från toppnivåer till den nuvarande nivån på 17 %, och det fortsätter att sjunka. Detta enligt statistik från bostadsportalen idealista.com.

Mary säger att “i centrala Marbella får man, för den genomsnittliga brittiska budgeten på cirka €500 000, en mycket fin lägenhet vid stranden med två till tre sovrum, med en lyxig urbanisering. Det finns riktiga fynd utanför Marbella också, både i öst och väst.

Ett exempel, säger hon, är Samara Resort i Altos de Los Monteros, som har helt nya och högteknologiska bostäder från €165 000 – ett pris som sjunkit från en halv miljon euro. På andra sidan om Marbella finns Meisho Hills, ett lyxigt område som har vunnit priser för dess moderna arkitektur.

meisho hills

”Du kan få en fantastisk lyxig tvårumslägenhet för €650 000. Förut kostade de tre gånger så mycket, så vi har definitivt bra erbjudanden”, säger hon.

Brittiska köpare är redan MP Dunne Properties huvudköpare, men mäklaren har sett en större efterfrågan under de sista veckorna, sedan valutan Sterling stigit 1 % upp till €1.40 för första gången sedan december 2007.

”Brittiska köpare har nu 15 % mer köpkraft i Spanien än för ett år sedan”, säger Mary. ”Köpare från Storbritannien följer nyheterna, och de vet att det här är rätt tillfälle att köpa.”

los monteros

Enligt ekonomer kan det kommande valresultatet i England försvaga pundet, så Mary råder köpare att boka valuta i förväg för att vara säkra på att få en bra valutakurs.

”Vi hade precis en kund som köpte euro och som bokade med en av valutaväxlarna, och som sparade nästan €100 000! Det går att spara mycket om du bokar din valutakurs i förväg.”

Mary sammanfattar med orden ”en kombination av flera olika saker har skapat de perfekta omständigheterna för brittiska köpare som vill köpa en bostad i Marbella. Du kommer att få en bostad till ett riktigt bra pris och som kommer öka i värde, och dessutom har du en stark valutakurs och kan till och med spara ännu mer genom att vara smart när du köper din valuta. Du kan nu få mer värde för pengarna än någonsin tidigare.”

villa el paraiso estepona

MPDunne Magazines
Interviews - Press Releases

Marbella luxury real estate by Hamptons International

Read our magazines

Subscribe to our newsletters and stay informed!